Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


Valjakkoajajat muistivat lajinsa perustajaa prinssi Philipiä

Suomalaiset valjakkoajajat liittyivät viikonloppuna kansainväliseen liikkeeseen, jossa lajin harrastajat ympäri maailman kunnioittivat edesmenneen prinssi Philipin muistoa. Valjakkoajajat jakoivat kuvia somessa aihetunnisteilla #driveforthduke #HRHdrivingsalutes ja Suomessa myös #HRHmuistolle.

hrhmuistoksi_leena_vaha-erkkila_-_pin_rocks_chasing_the_sun-_kuva_maija_karhusaari.724x0-is.jpg

Leena Vähä-Erkkilä - Pin Rock’s Chasing the Sun. Kuva Maija Karhusaari.

Edinburghin herttua, prinssi Philip toimi kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n pitkäaikaisena puheenjohtajana vuosina 1964-1986. Prinssi Philipin merkitys oli keskeinen nykyaikaisen valjakkoajon luojana, lajin puolesta puhujana ja aktiivisena kilpailijana.

Prinssi Philip ajoi kilpaa nelivaljakolla EM- ja MM-tasolla ja oli osa Iso-Britannian kultamitalijoukkuetta MM-kisoissa 1980. Pronssimitalijoukkueessa hän oli 1978, 1982 ja 1984 ja sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa kuudenneksi vuonna 1982. Kilpailu-uran jälkeen hän jatkoi valjakkoajon parissa ja hänet nähtiin ajamassa valjakolla Windsorin linnan alueella vielä senkin jälkeen, kun hän vetäytyi julkisista tehtävistä.

Hautajaissaaton reitillä olivat läsnä prinssi Philipin fellponivaljakko Balmoral Nevis ja Notlaw Storm sekä kaksi vaunuavustajaa eli groomia. Prinssin itse suunnittelemien vaunujen ajurin paikka oli tyhjä ja istuimella nähtiin prinssin ajoesiliina, päähine, hanskat ja ajopiiska sekä pieni purkki, jossa hän piti sokeripaloja poneilleen.

Lajin harrastajat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa muistojaan kohtaamisista hänen kanssaan ja muistelleet hänen keskeistä rooliaan nykyisen valjakkourheilun sääntöjen luojana. Nelivaljakoiden moninkertainen MM-voittaja Boyd Exell muisteli Facebookissa teinivuosien kohtaamista prinssi Philipin kanssa yhtenä uraansa inspiroineista hetkistä.

”Olen ikuisesti kiitollinen hänen sinnikkyydestään esitellä urheiluamme kansainvälisellä tasolla. Hänen perintönsä inspiroi ja rohkaisee jatkossakin kaikkia ajourheiluun osallistuvia,” totesi Exell, ja tähän toteamukseen on varmasti koko valjakkoajoyhteisön helppo yhtyä.

2021/philip.txt · Viimeksi muutettu: 2021/04/20 11:30 / oiv